Kısa dönem askerlere kötü haber

sonsuz_nur

Özel Üye
Katılım
30 May 2009
Mesajlar
1,860
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Şehir:
Yozgat
Tek tip askerlikte top Başbakan’da
Kısa dönemlere 6 ay geç, 15 aylık erlere 3 ay erken terhis
Levent İÇGEN / VATAN
Milli Savunma Bakanı’nın “Tek tip askerlikle ilgili tasarı Başbakanlık’ta” açıklamasına kendi bakanlığında düzeltme geldi. Bakanlık konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Çalışmalara göre 15 aylık erlerin 3 ay erken terhis olması, askerliğini 6 ay yapan kısa dönem askerlerin ise 6 ay fazla askerlik yapması gündeme gelebilecek.
ANKARA - TSK, Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner’in biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladığı “tek tip askerlik” çalışmasında sona yaklaştı. 9, 12 ve 15 ay sürelerinde çalışmasına ağırlık veren Karargah’ın son aşamaya yaklaşılan taslakta, 12 ay süresinde yoğunlaştığı öğrenildi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, tek tip askerlikle ilgili ilk açıklamasında Genelkurmay tarafından yapılan teknik çalışmaların tamamlanıp Başbakanlığa iletildiğini belirterek, “Teknik çalışmalar tamamlandı ama kanun tasarısı aşamasına gelmedi. Bundan sonra inisiyatif Başbakanlık’ta, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesi’nde” dedi. Gönül’ün ilk açıklamasını düzelten ikinci açıklamasında ise “Bakanlığımızdan Başbakanlık’a gitmiş herhangi bir tasarı yok. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” ifadesini kullanması dikkat çekti.
Gönül’ün açıklamalarının ardından VATAN’a konuşan Genelkurmay kaynakları, “Sayın Bakanın ikinci açıklaması doğrudur. Tek tip askerlikle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Başbakanlık’a bu konuyla ilgili gönderilmiş bir taslak bulunmamaktır” değerlendirmesini yaptı.
“İnisiyatif Başbakan’da”
‘Hükümetin teknik çalışmayla ilgili görüşünün sorulması üzerine Gönül, şöyle konuştu:
‘’Bakanlıklara sormadan hükümet görüşü teşekkül etmez. Bu konu hem Milli Eğitim’i ilgilendiriyor hem Maliye’yi ilgilendiriyor hem İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiriyor. Her bakanlığın görüşünü almak gerekiyor. Bakanlıkların görüşü alınmadan Bakanlar Kurulu’nda kanun tasarısı haline gelip imzaya açılmıyor. Bu görüşlere göre teknik çalışmada değişiklikler yapılabilir endişesiyle şu aşamada herhangi bir bilgi vermemiz, sonradan değişecek bir hususu söylememiz manasına gelir diye söylemiyoruz. Şu anda Genelkurmay çalışmasını Başbakanlığa verdi, Genelkurmay Başkanımızın ziyaretinde. Bundan sonra inisiyatif Başbakanlıkta, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesinde. Başbakanımızın şahsen yapacağı birşey değil. Kanunlar ve Kararlar Dairesinin bunu yürütmesi gerekiyor.’’
Gönül’ün, bu açıklamasından kısa bir süre sonra ise yeni bir açıklama yaparak, askerlikle ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı’ndan Başbakanlık’a gönderilmiş bir kanun tasarısı bulunmadığını belirtmesi dikkat çekti.
Gönül, tek tip askerlikle ilgili açıklamasının yanlış anlaşıldığını ifade ederek, “Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde konu gündeme gelmiş, görüşülmüş olabilir. Ama Bakanlığımızdan Başbakanlık’a gitmiş herhangi bir tasarı yok. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Erken terhis gündemde
Sürenin 12 aya inmesinin ağırlık kazandığı TSK’nın tek tip düzenlemesiyle, askerliğini 15 ay yapan silah altındaki erlerin 3 ay erken terhis olması, askerliğini 6 ay yapan üniversite mezunu kısa dönem askerlerin ise 6 ay fazla askerlik yapması gündeme gelebilecek. Yine üniversite mezunlarının yaptığı 12 aylık ücretli yedek subay askerlik de tek tip askerlik uygulamasıyla son bulacak.
Polisleri askerlikten muaf tutmak ya da polislerin bir iki aylık temel eğitimin ardından askerliklerini, polislik görevleri sırasında tamamlamalarını isteyen İçişleri Bakanlığı’nın çalışmasına, Genelkurmay Başkanlığı’nın sıcak bakması durumunda ise tek tip askerlik düzenlemesiyle polislerin durumu da netleşmiş olacak. Ancak TSK’nın polislerin askerlikten tamamen muaf tutulmasına henüz yeşil ışık yakmadığı belirtiliyor.
TBMM’ye sunulacak
Tek tip askerlikle ilgili 9, 12 ve 15 ay sürelerinde çalışmalarını yoğunlaştıran ve asker ihtiyacını yıllara göre planlayan Genelkurmay Başkanlığı, 12 ay süresi üzerinde yoğunlaştı. Genelkurmay Başkanlığı bu konudaki çalışmasını tamamladıktan sonra Milli Savunma Bakanlığı’nın görüşünü de alarak çalışma taslağını Başbakanlık’a gönderecek. Çalışmayla ilgili öncelikle Milli Eğitim, İçişleri ve Maliye Bakanlıklarının görüşleri alınacak. Hükümet tasarısı olarak hazırlanacak metin, daha sonra Bakanlar Kurulu’nda tartışmaya açılacak. Bakanlar’ın imzasının ardından da TBMM’ye sunulacak. Tasarının, 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak olan TBMM’ye, ilerleyen süreç içerisinde sunulması bekleniyor.
GÖNÜL: BEDELLİ GÜNDEMDE DEĞİL
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül bedelli askerliğin gündemde olmadığını belirterek, bedelli askerlik konusunda bir kanun çıkmasına gerek olmadığını vurguladı. Bedelli askerliğin Askerlik Kanunu’nun 10. maddesine göre düzenlendiğini hatırlatan Gönül şöyle konuştu:
“Ancak Genelkurmayın ihtiyaç gösterdiği asker miktarından daha fazlası celp olursa o madde kendiliğinden yürürlüğe girecek. Bugüne kadar bu olmadı, sebebi de 2004’te hükümetin aldığı bir kararla, kanunun kendisine verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanarak, askerlik süresini kısaltmasından dolayıdır. Bu tarihte askerlik süresi kısalınca asker mevcudu da yüzde 17 azaldı. Bu bakımdan Genelkurmayın ’Celp fazladır, bedelliyi uygulayın’ diye bir işaretini bugün beklemiyoruz. Bu nedenle hep ’gündemde değil’ diyoruz. Mevcut kanun böyle diyor.”
MEVCUT ASKERLİK SİSTEMİ
- Üniversite mezunu olmayan yükümlüler 15 ay er olarak askerlik yapıyor.
- Üniversite mezunu yükümlüler 12 ay yedek subay ya da 6 ay kısa dönem er olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet ediyor.
- Yurtdışında yaşayanlar 28 günlük paralı eğitimle askerliklerini tamamlayabiliyor. Gündemdeki bedelli askerlikte ise parayı yatıranlar 28 günlük eğitim alıyor. Bu haktan yararlanabilmek için yurt dışında en az 1.095 gün işçi veya işveren olarak çalışmış olmak gerekiyor.
POLİSLER 15 AY ASKERLİK YAPIYOR
Polislerin askerlik hizmeti süresi eğitim durumlarına bağlı olarak değişiyor. Yüksek öğretim mezunu olmayan polisler, mevcut askerlik sisteminde 15 ay uzun dönem er olarak askerlik hizmetini yerine getiriyor. Üniversite mezunu polisler ise yine mevcut sistemdeki üniversite mezunu yükümlüler gibi 12 ay yedek subay ya da 6 ay kısa dönem er olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet ediyor. Polisler, askerlik süresinde maaş alamadıkları için mağdur olduklarını savunarak, bu hizmetten muaf tutulmak istiyorlar
 

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

REKLAMLAR

Son mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
17,421
Mesajlar
134,319
Kullanıcılar
90,737
Son üye
ChessManInvow
Üst