Açıköğretim'de Nasıl Ders Çalışmalıyım?

tremendous

Forum Yöneticisi
Katılım
11 Ara 2012
Mesajlar
1,781
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Bölüm:
MEZUN
Şehir:
İstanbul
Açıköğretim'de Nasıl Ders Çalışmalıyım?


Aöf Sınavlarına hazırlanan öğrencilerin en fazla sordukları soruların başında derslere nasıl çalışılması gerektiği gelmektedir.Bildiğiniz gibi biz açıköğretimlerin çoğu çalıştığı için ders çalışmaya pek vakit ayıramıyoruz.
Açıköğretimli olup, işte çalışsakta çok uzun zaman ayırmadan ders çalışmamız mumkün.
Pekı nasıl olacak derseniz işte cevabı:


  • İlk önce kendinize göre bir program yapın.
  • Yapacağınız programı kendinizi sıkmayacak, kendinize zaman bırakacak ve en önemlisi uyabileceğiniz bir program olmalı. Çok çalışmak yerine düzenli ve programlı çalışmak daha faydalıdır. Her ünite bitirdiğinizde kendinize zaman ayırın, Mola verin.
  • Ders çalışırken iç disiplin sağlayın. Motivasyonunuzu kaybetmeyin. Çalışma esnasında motivasyonuzu kaybetmeye başladığınızı düşündüğünüz zamanlarda ara verin ve kendinizi ders çalışmaktan soğutmayın.
  • Hem çalışan ve hem okuyan öğrenciler kendilerine mutlaka zaman bırakmalı. Mesala hafta içi her akşam 2 saat ders çalışın, bunun zamanını sabitleyin ve uymaya özen gösterin. Uymadığınız zamanlarda bir sonraki günlere yansıtın. Tabi ki bu konu tamamen iç disiplinden oluşuyor.
  • Ve en önemlisi ders çalışırken özet çıkartın.
  • Son olarakta her ünitenin sonundaki soruları, üniteyi bitirir bitirmez çözün. Bu sorular konuyu o anda anlayıp anlamadığınızı test eder.


Özet çıkartırken nelere dikkat edilmeli?

  • Açıköğretim kitapları uzundur, özet çıkartmaya başlarken öncelikle konunun ne anlattığını kavrayın.
  • Her konuyu ayrı ayrı ele alın öncelikle anlayarak okuyun.
  • Aşırı detaylara takılmadan bilgi gerektirecek genel kısımların altlarını çizin.
  • Konuyu çalıştıktan sonra kendinizin anlayabileceği şekilde özet çıkartın. Ve altını çizdiğiniz kısımları daha sonra özete ekleyiniz.
  • Konunun tanımını kavrayıp yazın. Konu sınıflara ayrılıyorsa şekilsel olarak çizin ve altlarına kısa tanımları ekleyin. (Özet yazmak yerine de yapılabilir.)
  • Kitaplarda oldukça fazla bilgi var, örneğin tarihler ve kişiler. Bu kısımlara çok takılmayın sonuçta bu tarz soru en fazla 1 tane çıkar. O nedenle özetiniz de konunun tanımı yada ne anlattığını kavramaya çalışmak daha doğru olacaktır.
  • Bu şekilde 25-30 sayfalık dersi 5-6 sayfa özet haline getirebiliyorsunuz. Böylece sınava 5-6 gün kala özetlerinizi tekrar okuyup. Kitaplarda her özetlerin sonunda bulunan soruları çözer soru mantığını anlar, hangi konuyu anlayıp anlamadığınızı görebilir. Buna göre eksik kısımlara tekrar bakabilirsiniz.


Özet çıkartmanın ne faydası var?

Ara sınav ile final sınavı arasının kısa olması nedenıyle çıkarmış oldugunuz özet sayesinde final sınavına hızlı bir şekilde çalışıp, yeni ünitelere sağlam temeller atarak çalışmanıza kolaylık sağlayabilirsiniz.

Sınava derslerim yetişmeyecek ne yapayım?

Sınava kısa süre kaldıysa siz 3-4 ders çalışabildiyseniz ve hala çalışmanız gereken 3-4 ders var ise her dersin bütün ünitelerine çalışmaya kendinizi zorlamayın. Sonuçta her üniteden yaklaşık 4-5 soru çıkacak. Her üniteyi çalışayım derken üniteleri anlamadan geçmektense 4 ünitenin 2 nü anlamak daha mantıklı olacaktır.

Ara sınavda üniteler yetişmiyor finalde nasıl yetiştireceğiz?


Bu tarz bir soru soracağınızı tahmin ettiğim için açıklama gereği duydum. Açıköğretim kitaplarında ara sınavda sorumlu olduğunuz toplam ünitenin yarısına, final sınavında diğer yarısı eklenecek. Ancak eklenen diğer yarılar ilk üniteler gibi 25-30 sayfa değil 10-15 sayfaya düşüyor. Bu nedenle programlı çalışırsanız yetiştirme şansınız oldukça yüksek.

Bazılarınız, çok kolaymış gibi anlatıyorsun diyebilir. Öğrencilerin bu sene işinin çok kolay olmadığını bende gayet iyi biliyorum. Ancak bir çok öğrencinin sorunu iyi disiplin olamamaktan ve başarısızlığı daha kolay kabullenmekten geçiyor.
Programlı ve disiplinli çalıştıktan sonra açıköğretimden en kısa sürede mezun olmamanız hiçte imkansız değil..
 

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

REKLAMLAR

Forum istatistikleri

Konular
17,414
Mesajlar
134,310
Kullanıcılar
90,716
Son üye
Abdullah Kara
Üst