Timur (Aksak Timur), Anadolu’yu işgal ettiğinde Nasreddin Hoca’nın köyüne dev bir erkek fil bırakmış. Fil koca cüssesiyle ne bulursa yiyor, ekinleri talan ediyor, köylüyü canından bezdiriyormuş. Köylüler toplanıp Hoca’ya gitmişler:
— "Hocam, ne olursun Timur’a git de bu fili geri alsın. Köyde huzur kalmadı!"
Hoca kabul etmiş ama bir şartla:
— "Tamam gelirim ama hepiniz arkamda duracaksınız. Tek başıma gidersem Timur beni dinlemez."
Köylüler kabul etmiş, düşmüşler yola. Timur’un otağına yaklaştıkça korkudan köylüler birer birer gruptan ayrılmaya başlamış. Hoca, Timur’un huzuruna çıktığında bir de bakmış ki arkasında kimse yok! Herkes kaçmış.
Timur gürlemiş:
— "Söyle bakalım Hoca, ne istersin? Köylüler niye seni buraya yolladı?"
Hoca, köylülerin kendisini yalnız bırakmasına çok bozulmuş ve hemen bir plan yapmış:
— "Hünkârım," demiş, "bizim köylü sizin fili çok sevdi. Ama hayvan garibim tek başına canı sıkılıyor, geceleri uyumuyor. Köylüler dedi ki, 'Gidin Hünkârımıza söyleyin, sevaptır, bu filin yanına bir de dişi fil göndersin ki eş olsunlar!'"
Timur çok sevinmiş:
— "Aferin köylülere! Hemen gönderiyorum bir tane daha."
Hoca köye dönmüş, herkes heyecanla etrafını sarmış:
— "Müjdeyi ver hocam, fil gidiyor mu?" Hoca gülümsemiş:
— "Gözünüz aydın komşular! Fil gitmiyor ama yalnızlıktan kurtuluyor, yarın hanımı da geliyor!"
— "Hocam, ne olursun Timur’a git de bu fili geri alsın. Köyde huzur kalmadı!"
Hoca kabul etmiş ama bir şartla:
— "Tamam gelirim ama hepiniz arkamda duracaksınız. Tek başıma gidersem Timur beni dinlemez."
Köylüler kabul etmiş, düşmüşler yola. Timur’un otağına yaklaştıkça korkudan köylüler birer birer gruptan ayrılmaya başlamış. Hoca, Timur’un huzuruna çıktığında bir de bakmış ki arkasında kimse yok! Herkes kaçmış.
Timur gürlemiş:
— "Söyle bakalım Hoca, ne istersin? Köylüler niye seni buraya yolladı?"
Hoca, köylülerin kendisini yalnız bırakmasına çok bozulmuş ve hemen bir plan yapmış:
— "Hünkârım," demiş, "bizim köylü sizin fili çok sevdi. Ama hayvan garibim tek başına canı sıkılıyor, geceleri uyumuyor. Köylüler dedi ki, 'Gidin Hünkârımıza söyleyin, sevaptır, bu filin yanına bir de dişi fil göndersin ki eş olsunlar!'"
Timur çok sevinmiş:
— "Aferin köylülere! Hemen gönderiyorum bir tane daha."
Hoca köye dönmüş, herkes heyecanla etrafını sarmış:
— "Müjdeyi ver hocam, fil gidiyor mu?" Hoca gülümsemiş:
— "Gözünüz aydın komşular! Fil gitmiyor ama yalnızlıktan kurtuluyor, yarın hanımı da geliyor!"