İnternetten alınan ilaçlara dikkat!

sanko86

Yeni Üye
Katılım
7 Nis 2008
Mesajlar
581
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Şehir:
Balıkesir
İnternet üzerinden yapılan ilaç satışları yasa dışı olmasına rağmen büyük rağbet görüyor. İçeriği bilinmeyen ve Sağlık Bakanlığı'ndan onayı bulunmayan ilaçlar, halk sağlığını tehdit ediyor. Yetkililer uyarıyor, "Sanal ortamda alınan ilaçlar ciddi sağlık problemlerine hatta ölüme bile neden olabilir."

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte 'Online Eczaneler'den yapılan ilaç satışları çığ gibi büyüyor. İnternet üzerinden satışı yapılan zayıflatıcı, cinsel motivasyon artırıcı ve vitamin türü ilaçlara yoğun talep var. Bu ilaçların yanlış yada fazla miktarda kullanıldığında insan sağlığını tehdit ettiği bildirildi.

Son zamanlarda hızla yaygınlaşan 'online eczaneler' özellikle internetteki reklamlarıyla vatandaşın ilgisini çekiyor. Bunlar; garantili zayıflama, ucuz, doğal ve mucizevi ilaçlar gibi reklâmlarla tercih edilen ürünler. İnternet üzerinden satılan ilaçların içeriği bilinmediği için son derece tehlikeli olduğu uyarısında bulunan Konya Eczacı Odası Başkanı Harun Kızılay, yasa dışı olarak getirilen, kaynağı belli olmayan bir yerden alınan ilaçlar konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Sanal alemde yapılan ilaç alışverişinin güvenilir olmadığını belirten Harun Kızılay, "Kargo ile gönderilen ilaçlar, yasa dışı yollarla kaçak olarak ülkeye getiriliyor. İnternet üzerinden satılan ilaçlarda üretici firma belli değildir. Ürünün güvenilir bir tarafı yok. Vatandaşlara bu tür ilaç satan internet sitelerine rağbet etmemelerini öneriyorum. İnternet üzerinden alınan ilacın miktarı metebolizmanın ihtiyacından biraz fazla olunca yan etki olabiliyor. Yanlış bir kullanımda hasta kalp krizi geçirerek hayatını kaybedebilir. Sanal alemde yapılan satışlarda vatandaşlar bir sağlık sorunuyla karşılaştıklarında karşılarında bir muhatap bulamıyorlar." dedi.

Satılan tüm ilaçlarda Sağlık Bakanlığı'nın ruhsatı olması gerektiğini belirten Başkan Kızılay, internet üzerinden yada telefondan satılan ilaçlar kaçak yollarla geldiğini belirtti.

Eczanelerin sadece satışla kalmadıklarını aynı zamanda ilaç danışmanlığıda yaptığını belirten Kızılay, "Doktor reçetesinde alınan bir ilacın hangi bünyeye ne dozda verileceği konusunda eczacılar yardımcı olur. Fakat internet üzerinden alınan bir ilaçlarda yardımcı olacak yol gösterecek birisi yok. Yanlış bir kullanım yan etkilere hatta ilacın türüne göre ölümlere bile götürebilir. Yeşil reçeteyle satılan ilaçlara çok dikkat edilmelidir. Bunlar kesinlikle doktor kontrolünde alınması gerekiyor." diye konuştu.

Eczacılar olarak internet üzerinden ilaç satılmasına karşı olduklarının altını çizen Oda BaşkanıKızılay, "Sanal alemde gönderilen ilaçların içerisinde ilaç olmaya bilir hatta farklı bir ilaç da olabilir. Sağlık Bakanlığı internet ve telefon üzerinden yapılan ilaçlarına yasak getirdi. Para için insan sağlığı ile oynanıyor. Telefon üzerinden ilaç satışı yapanlar, telekomünikasyon şirketlerince belirlenmeli, internet üzerinden satış yapan siteler ise kapatılması gerekiyor. İnsan sağılığı ile oynamaya hiç kimsenin hakkı yok. Bu konuda vatandaşlar kesinlikle bilinçli olması gerekiyor. " şeklinde konuştu. Kızılay, insan sağlığını suistimal ederek satış yapan kişilerin tespit edilerek cezalandırılmasını istedi.

İnternet üzerinden sağlıkla ilgili satılan ilaçların birçoğunun gıda ürünü kapsamında satıldığını belirten Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ise bu nedenle çok fazla yaptırım uygulanamadığını söyledi. Dinç, internet üzerinden satılan ilaçlardan dolayı şikayette bulunanlar olduğunu ama bunların isimlerini gizlediklerini aktardı.
 

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

REKLAMLAR

Forum istatistikleri

Konular
17,414
Mesajlar
134,310
Kullanıcılar
90,716
Son üye
Abdullah Kara
Üst