Kendiniz Hakkında Bilmedikleriniz

Aşkaimtisal

Yeni Üye
Katılım
9 Mar 2009
Mesajlar
539
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Şehir:
İstanbul
İnsan bedeni kimyasalları doğru oranda ve koordinasyonla karıştırabilen büyük, terli, sıvı dolu ve anılardan balgama her şeyi üretebilen bir makinedir. İşte burada bedenimizin bazı karmaşık, güzel ya da yalnızca entresan gizemlerini anlatıyoruz.

1. Mideniz Aşındırıcı Asit Salgısı Yapar: Hiçbir havaalanı güvenliğinin el koyamayacağı tehlikeli bir sıvı vardır. Midenizdeki hücreler, endüstriyel dünyada metallerin işlenmesinde kullanılan aşındırıcı bir bileşen olan hidroklorik asit salgılar. Bu asit çeliği bile temizleyebilir ancak mide duvarınızı çevreleyen müköz, bu tehlikeli sıvıyı sindirim sisteminde tutarak yediklerinizi öğütmede kullanır.

2. Vücut Duruşunuz Hafızanızı Etkiler: Evlilik yıl dönümünüzü mü hatırlayamıyorsunuz? Dizlerinizin üzerine çökmeyi deneyin. Anılar çoğunlukla duyularımızla bağdaştırılır. Bir koku ya da ses, çocukluğunuzdan bir şeyi anımsamanıza yardımcı olabilir. Bağlantılar açık (bisiklet zilinin gazete dağıttığınız yolları anımsatması) ya da belirsiz olabilir. Yakın zamanlarda yapılan bir çalışmayla bu bağdaştırmalar çözülmeye çalışılıyor. Bu araştırmaya göre geçmişte yaşanan şeyler, o olaylar sırasında girilen vücut poziyonu alındığında daha hızlı ve iyi hatırlanıyor.

3. Kemikler Mineralleri Dengelemek İçin Kırılır: Vücudumuzdaki organ ve kasları desteklemenin yanında kemikler kalsiyum seviyemizin ayarlanmasını da sağlar. Kemiklerde fosfor ve kalsiyum bulunur ve kaslarımızla sinirlerimizin kalsiyuma ihtiyacı vardır. Bu element bulunamazsa belli hormonlar kemiklerin kırılarak vücuttaki kalsiyum dengesini artırmasını sağlar. Hücre dışı derişime ulaşılana kadar bu böyle devam eder.

4. Yediklerimizin Çoğu Düşüncenin Gıdasıdır: Vücudumuzun yalnızca yüzde ikilik ağırlığını oluştursa da beyin vücuttaki oksijen ve kalorinin yüzde yirmisine ihtiyaç duyar. Beynimizin çalışmaya devam etmesi için üç ana beyin arteri sürekli oksijen pompalar. Bunlardan birinin işlevini yerine getirememesi ya da engellenmesi durumunda beyin hücreleri fonksiyon göstermek için ihtiyaç duyduğu enerjiden mahrum kalır ve o bölgenin kontrolündeki fonksiyonlar bozulur. Buna felç denir.

5. Yumurtalıklar Binlerce Yumurtayı Kullanmaz: Bir kadın 40 yaşlarının sonuna ya da 50 yaşlarının başına geldiğinde hormon seviyesini kontrol eden ve yumurtalarını döllenmeye hazırlayan aylık menstrüel döngüsü sona erer. Yumurtalıklar gittikçe daha az östrojen üretir ve vücutta hem fiziksel hem duygusal değişimlere sebep olur. Az gelişen yumurta kozaları, eskisi gibi yumurta çıkaramaz. Ortalama bir genç kızda 34,000 az gelişmiş yumurta kozası bulunur ancak yalnızca 350 kadarı yaşamı boyunca olgunlaşır. Kullanılmayan yumurta kozaları sonra çürümeye başlar. Potansiyel bir hamilelik durumu olmadığında beyin yumurta bırakma işlemini otomatik olarak durdurabilir.

6. Ergenlik Beyin Dizimini Yeniden Şekillendirir: Vücuttaki hormon sebepli değişimlerin büyüme için gerekli olduğunu ve üremeye geçişi sağladığını biliyoruz. Ancak ergenlik duygusal açıdan neden bu kadar sıkıcıdır? Testosteron gibi hormonlar aslında beyindeki nöronların gelişimini etkiler ve beyin dizimindeki değişimler davranışsal sonuçlara sebep olur. Duygusal tuhaflıklar, duyarsızlık ve karar vermede yetersizlik, ön korteks bölgesi olgunlaşırken beklemeniz gereken bazı davranış özellikleri.

7. Kıl Hücreleri Burun Pisliklerinin Yer Değiştirmesini Sağlar: Vücudumuzdaki çoğu hücre, silia adı verilen saç gibi organeller üretir ve bunlar hazımdan duymaya pek çok fonksiyon için yardımcı olur. Burunda silia, burun kavitesinden boğaza sümük çekmede yardımcı olur. Soğuk havalarda bu çekme durumu yavaşlar ve burnunuzun hızlı akmasına sebep olur. Şişmiş burun zarları ya da yoğunlaşma, tıkalı buruna sebep olabilir.

8. Büyük Beyin Sıkışık Ağızların Sebebi: Evrimin mükemmel olduğu söylenemez. Öyle olsaydı yirmi yaş dişi yerine kanatlarımız olabilirdi. Bazen gereksiz özellikler bir türe yapışık kalır ve bunun tek sebebi bir zararları da olmamasıdır. Ancak yirmi yaş dişleri diş doktorları için her zaman bir nakit kaynağı değildi. Bundan çok önce eti kesmeye yarayan üçüncü sıra azı dişleri görevindeydiler. Ancak beynimiz geliştikçe çene kemiğimizin yapısı değişti ve böyle kalabalık, sıkışık ağızlara sahip olmamıza sebep oldu.

9. Dünya Seninle Güler: Birini esnerken görmek sizin de esnemenize sebep olduğu gibi gülmenin de aynı etkiyi yarattığı ortaya çıkarıldı. Birinin güldüğünü duymak, yüz hareketleriyle ilgili beyin bölgesini canlandırır. Sosyal etkileşimde taklit önemli bir rol üstlenir. Hapşırma, gülme, ağlama ve esneme gibi belirtiler, bir grupta güçlü sosyal bağlar yaratmak için farklı yollar olabilir.

10. Cildinizin Dört Rengi Vardır: Rengi olmadan tüm cildiniz kremsi beyaz görünür. Yüzeye yakın kan hücreleri buna biraz kırmızılık katar. Aynı zamanda sarı bir pigment de rengin değişmesini sağlar. Son olarak ultraviyole ışınlara karşılık olarak yaratılan sepia tonunda melanin büyük ölçüde siyahlık sağlar. Bu dört ton farklı oranlarda karışarak dünyadaki tüm insanların deri renklerini yaratır.
 

seher

Özel Üye
Katılım
25 Şub 2010
Mesajlar
1,645
Tepkime puanı
5
Puanları
38
Şehir:
Mardin
kendimi pek tanımıyordum öğrendim :zuz:p
teşekkürler aşkaimtisal:cici
 

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

REKLAMLAR

Forum istatistikleri

Konular
17,414
Mesajlar
134,310
Kullanıcılar
90,716
Son üye
Abdullah Kara
Üst