pegasus_dna
Forum Editörü
Con nedir?Windowsta hiç bir dosyanın adını con koyamıyoruz yeni (metin belgesi, exel dosyası vb..) Ayrıca Windows’ta com1 ve lpt1 isimli bir klasör de oluşturamayız. Bunun sebebi bu kelimenin bir komut olmasıdır ve bu isimde klasör veya dosya oluşturulması durumunda işletim sisteminin işleyişini aksatabileceğindendir.
Con’un açılımı console’dur ve amacı konsol (MS-DOS)’dan yazılan metinleri bir dosyaya kaydetmektir.
Çok ilginç bir olay.
Bilgisayarınızın hiç bir klasöründe adı con olan bir klasör/folder yaratamıyorsunuz.
Deneyin görün. Şaşırın.
Peki ne demek oluyor bu? Google da "con folder" şeklinde aradığınızda karşınıza gelen sitelerden çeviri yapalım.
Demek ki MS-DOS denilen tarihi canavar halen bilgisayarlarımıza hükmediyor. Sistem içinde tanımlanmış olan,
NUL, AUX, CON, COM1-4, LPT1-3, ve PRN kelimeleri DOS Device'ları. Bunlar IO.SYS de yeralıyordu.
CLOCK$ - Sistem saati
CON - Console; ekran ve klavye giriş çıkışlarını yakalamak kontrol etmekhandle input and output
AUX ya da COM1 - Birincil Seri portlar
COM2, COM3, COm4... Diğer seri portlar
LPT1 ya da PRN - İlk Printer portları
NUL - Boş portlar, boş cihazlar
CONFIG$ - Açıklanmamış.
Öyleyse bu isimleri kullanamıyor muyuz?
Sihirli bir yol var
ADIM1: MS-DOS moduna geçin / Kısaca Başlat menüsünden çalıştır ve cmd
ADIM2: mkdir \\.\c:\con (sürücünüz C ise )
silmek için rmdir \\.\c:\con
tabii con yerine diğer rezerve kelimeleri seçebilirsiniz.
Con’un açılımı console’dur ve amacı konsol (MS-DOS)’dan yazılan metinleri bir dosyaya kaydetmektir.
Çok ilginç bir olay.
Bilgisayarınızın hiç bir klasöründe adı con olan bir klasör/folder yaratamıyorsunuz.
Deneyin görün. Şaşırın.
Peki ne demek oluyor bu? Google da "con folder" şeklinde aradığınızda karşınıza gelen sitelerden çeviri yapalım.
Demek ki MS-DOS denilen tarihi canavar halen bilgisayarlarımıza hükmediyor. Sistem içinde tanımlanmış olan,
NUL, AUX, CON, COM1-4, LPT1-3, ve PRN kelimeleri DOS Device'ları. Bunlar IO.SYS de yeralıyordu.
CLOCK$ - Sistem saati
CON - Console; ekran ve klavye giriş çıkışlarını yakalamak kontrol etmekhandle input and output
AUX ya da COM1 - Birincil Seri portlar
COM2, COM3, COm4... Diğer seri portlar
LPT1 ya da PRN - İlk Printer portları
NUL - Boş portlar, boş cihazlar
CONFIG$ - Açıklanmamış.
Öyleyse bu isimleri kullanamıyor muyuz?
Sihirli bir yol var
ADIM1: MS-DOS moduna geçin / Kısaca Başlat menüsünden çalıştır ve cmd
ADIM2: mkdir \\.\c:\con (sürücünüz C ise )
silmek için rmdir \\.\c:\con
tabii con yerine diğer rezerve kelimeleri seçebilirsiniz.