Peygamberimiz ve Hz. Ebu Bekir Sevr Mağarasında Müşriklerden Saklanırken...
Eğilseler ayaklarını görecekleri kadar yaklaşan müşrikleri gören Ebu Bekir (r.a.) Kâinatın efendisine zarar verirler endişesi ile :
"-Yâ Resûlallah!" dedi. "-Beni öldürseler de gam çekmem. Ben nihâyet bir ferdim. Amma, Allah göstermesin, sana bir zarar ve ziyan eriştirecek olurlarsa bu, bütün ümmetin helâkine sebep olur."
Rasulullah endişesiz ve mütebessimdi.. Çünkü öyle birine inanmış güvenmişti ki, O (C.C.) kendisini bırakmazdı.. Asılardır, hassas kulaklarda ve kalblerde yankı bulan şu cümle ile teselli verdi son peygamber arkadaşına:
"Üzülme, Allah bizimle beraberdir."
Hz. Ebû Bekir:
"-Yâ Resûlallah" dedi.
"-Onlardan birisi eğilip de ayaklarının dibinden bir bakıverse, bizi görür."
İki cihanın mefhari olan Efendimiz, yine emîn ve tam tevekkül ile şunları demişti:
"-Yâ Ebâ Bekir, iki kişinin üçüncüsü Allah olursa,
sen âkibetin ne olacağını zannediyorsun?
Yakalanacağımızı mı sanırsın?"
La-Tahzen/''üzülme!'' der Mevlana...ve devam eder..
"Kaybettiğin her şey başka bir surette geri döner."
La Tahzen!
Bir yandan korku, bir yandan ümidin varsa iki kanatlı olursun. Tek kanatla uçulmaz zaten…
La Tahzen!
Sopayla kilime vuranın gayesi, kilimi dövmek değil, tozu almaktır. Allah sana sıkıntı vermekle tozunu, kirini alır. Niye kederlenirsin?...
La Tahzen!
Taş taşlıktan geçmedikçe parmaklara yüzük olmaz. Yüzük olmak dileyen ezilmeyi ve yontulmayı göze almalıdır
MEVLANA
LA TAHZEN / ÜZÜLME
Vakti gelmeden ölmeyeceksin !
"Ecelleri geldiği zaman onlar ne bir saat geri kalabilirler, ne de öne geçebilirler."(Nahl-61)
LA TAHZEN / ÜZÜLME
Eleştiri ve tenkit seni üzmesin, bilesin ki eleştiri kişinin hatalarını görmesine vesile olur.
"(Bu yolda) hiçbir kınayıcının kınamasından da korkmazlar."(Maide-54)
LA TAHZEN / ÜZÜLME
Korkulan şeylerin pek çoğu gerçekleşmez.
"Onlardan korkmayın, eğer mü'min iseniz, benden korkun."(Ali İmran-175)
LA TAHZEN / ÜZÜLME
Unutma kin ve hırs, hasmından daha çok insanın kendi sıhhatine zarar verir.
"Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla ve kalplerimizde iman edenlere karşı bir kin bırakma."(Haşr-10)
LA TAHZEN / ÜZÜLME
Çünkü zahmet olmadan, Rahmet olmaz.
"Demek ki, gerçekten zorlukla beraber kolaylık vardır. Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır."
(İnşirah-5,6)
LA TAHZEN İNNALLAHE MEANA !!!
"Üzülme Allah (cc) bizimle beraberdir"(Tevbe-40)