Bilgi çelişkisi...

bzaim

Yeni Üye
Bölüm:
İşletme
2013 güz dönemi 3. sınıf Maliyet Muhasebesi kitabının; 3. Ünite - İşçilik Maliyetleri Yıllık İzin Ücretleri ders konusu (Sayfa 77),
“İş Kanunu gereğince, bir işverene bağlı olarak asgari 1 yıl çalışmış olan işçilere normal ücret dışında; 1-5 yıl çalışlanlara 12 gün, 5-10 yıl çalışanlara 18 gün, 15 yıldan daha fazla çalışlanlara 24 gün yıllık ücretli izin verilir.” şeklinde yazmaktadır. Ancak; 4857 Sayılı İş Kanununun Yıllık Ücretli İzin Hakkı ve İzin Süreleri bölümü Madde 53’de,

YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKI VE İZİN SÜRELERİ
Madde 53 - İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,
Az olamaz. Şeklinde izin sürelerini belirlemiştir.
Bu bilgiler doğrultusunda, 2013 bahar dönemi “İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku” kitabında yer alan 3.Ünite “Yıllık Ücretli İzin Süreleri ve İzin Kullanılması” (Sayfa 80) ders konusunda da, 4857 sayılı İş Kanununda yer alan bilginin aynısına yer verilmektedir.

Ben bu konuyla ilgili AOF yetkililerine mail attım. Sonuç olarak, konuya ilişkin sınavda sorulan sorularda ve cevaplarında herhangi bir yanlışlık olmadığını, tarafımca da ısrarla sınavda sorulan soru ve cevaplara ilişkin değil, ders konusunda ki çelişkiyi belirtmeme rağmen aynı cevabı almaya devam ettim.

Bu konuyu buraya taşımamın nedeni, hem sizlerle durumu paylaşmak, hem de bu konuyu birlikte yetkili mercilere ileterek, bilgi çelişkisinin ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Belki benim kaçırdığım ve anlamadığım bir nokta var ise, buradan beni aydınlatacak bir bilgiyi de edinebileceğimi düşünüyorum.

Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Hepinize sınav hayatınızda bol şanslar.

Esen kalın.

AOFDESTEK

ADMİN
Yönetici
Admin
Bölüm:
İşletme
Evet sorunun cevabı yanlış iş kanununa göre 1 yılı dolduranlara 14 günden az olmamak kaydıyla ücretli yıllk izin verilir.

bzaim

Yeni Üye
Bölüm:
İşletme
Haliyle soru İş Kanununa göre yanlış, ama ders konusunda verilen bilgilere göre doğru, ders bilgisi İş Kanununa göre yazılmamış. Neye göre yazılmış? Tezatlık, bu dönem (bahar) İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku dersinde doğru bilgi karşımıza çıkıyor. Buradan şu sonuç çıkıyor, ortada yanlış bir bilgi aktarımı var ve bunun acilen düzeltilmesi gerekiyor. Ben ilgili kişilere mail atamam rağmen, ısrarla bilginin yanlış olduğuna değil, sınavda sorulan soru kitaba göre doğrudur cevabının verilmesi. Israrla ben bu konu düzeltilene kadar AOF yetkililerine mail göndermeye devam edeceğim.

AOFDESTEK

ADMİN
Yönetici
Admin
Bölüm:
İşletme
İşte burdada hep kitaptaki bilgilere çalışın bırakın doğru yanlışı demeye getiriyorlar.

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

REKLAMLAR

Forum istatistikleri

Konular
17,437
Kullanıcılar
90,729
Son üye
ThomasPar