Osmanlı türkçesine giriş (özet 1)

ECRİN90

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı Kullanıcı
Arkadaşlar, sizler için kendim hazırladım ;) Kolay gelsin.. :) (devamı gelecek)
-----------------------------------------------------

OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ

a) Osmanlı Türkçesi Alfabesi:

Osmanlı Türkçesi alfabesi Arap alfabesine dayanır.28 harften oluşan Arap alfabesine Farslar kendi dillerinden 3 ses eklemişler ve harf sayısını 31’e çıkarmışlardır. Bu alfabenin harfleri Türkçedeki adlarıyla şunlardır:

ا ب پ ت ث ج چ ح خ دذ رز ژ
س ش ص ض ط ظ ع غ ف ق ك

ل م ن وه ى

Sağdan sola sırasıyla: elif, be, pe, te, se, cim, çim, ha, hı, dal, zel, rı, ze, je, sin, şin, sad, dad, tı, zı, ayın, gayın, fe, kaf, kef, lam, mim, nun, vav, he, ye.

i) Bitişen ve bitişmeyen harfler:
(1) Bitişmeyen Harfler:Bunlar yazıda sadece kendilerinden önceki harflerle bitişir.
ا دذ رز ژ و
(2) Bitişen Harfler: Hem kendileriyle hem kendilerinden önce ve sonra gelen öteki tüm harflerle birleşir. Bu nedenle başta, ortada ve sonda oluşlarına göre değişikliğe uğrarlar.

ب پ ت ث ج چ ح خ س ش ص ض ط ظ ع غ ف ق ك ل م ن وه ى

-Ünlü ve Ünsüzlerin yazılışı:Türkçenin ünlü seslerini yazıya geçirmek için bu alfabe yetersiz kalmıştır.
Ünlülerin Yazılışı: ‘’a’’ ve ‘’e’’ ünlüleri için ‘’elif(ا )’’ kullanılır. ‘’ı ‘’ ve ‘’i’’ sesleri için ‘’ye(ى)’’ ; ‘’o,ö,u,ü’’ ünlüleri için de ‘’vav(و)’’ kullanılır.

teşekkürler.. pek makbule geçti. :)

Rica ederim kolay gelsin ;)

Çook teşekkürlerrr:)

rica ederim canım. iyi çalışmalar.

Bişey değil. Kolay gelsin :)

Arkadaşlar, sizler için araştırdım ve buldum. Vereceğim linki indirip bilgisayarınıza kaydedin ve istediğiniz zaman açıp çalışın ;)

Buyurun link -------->
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.

İndirme işlemleri :

* alt tarafta sürenin sıfırlanmasını bekleyin.
* ardından >indirmek için tıklayın< tıklayın..
* açılan rar.lı dosyanın içindeki pdf. uzantılı dosya sizindir ;) güle güle kullanın :)

Ecrin 'dosya bulunamadı' diyor...

Hemen inceliyorum. Düzeltmeye çalışacağım ;)

Arkadaşlar dosyayı nerden indirdiğimi bir türlü bulamadım :o ama aradım taradım aynısını başka bi yerde buldum :) Umarım işinize yarar ;) açılması biraz uzun sürebilir :)

Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.

osmanlıca özel ders almak isteyen olursa yardımcı olabilirim ben alıyorumm

Arkadaşlar dosyayı nerden indirdiğimi bir türlü bulamadım :o ama aradım taradım aynısını başka bi yerde buldum :) Umarım işinize yarar ;) açılması biraz uzun sürebilir :)

açamadım ben bu sayfayı..

açılması uzun sürebilir demiştim ..

arkadaşlar ben yeni katıldım aranıza süpermişş burası yaa nie önceden keşfedemedimm yaa

arkadaşlar finaller için çalışmakta çok gec kaldım mı sizce şu tarihten itibaren yoksa soruları ezberleyerek bu sorunu çözebilir miyim bazıları o şekilde geçtiğini söylüyo bi fikir verebilir misiniz ?????

bence soruları ezberleyerek olmaz konulara kesin bakmak gerekiyo bence konulara bak ne kadarda çalışsan kardr senin için

arkadaşlar finaller için çalışmakta çok gec kaldım mı sizce şu tarihten itibaren yoksa soruları ezberleyerek bu sorunu çözebilir miyim bazıları o şekilde geçtiğini söylüyo bi fikir verebilir misiniz ?????

Şu saatten sora yapabileceğiniz şey kitabın özet kısımlarına çalışmak olacaktır :o

çok teşekkürler bilgiler için

Çevrim içi üyeler

Şu anda çevrim içi üye yok.

Son Mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
17,541
Kullanıcılar
90,658
Son üye
birsevda
Geri